LIDWINA CHARPENTIER

BEELDEND KUNSTENAAR

BIBLIOGRAFIE

Voor beeldend kunstenaar Lidwina Charpentier uit Den Dungen is het vilten een belangrijk onderdeel van haar leven. Lidwina is in 1983 afgestudeerd als docent handvaardigheid/tekenen en volgde vervolgens een studie aan de Rietveld Academie met als specialisatie sieraden. Hierna specialiseerde zij zich in kunstzinnige therapie. Tijdens de opleiding aan de Wervel in Zeist waar zij cum laude afstudeerde onderzocht zij de therapeutische mogelijkheden van vilt en werd verliefd op het materiaal en de eindeloze mogelijkheden ervan.

Voor één van haar projecten heeft zij tweemaal IJsland bezocht. Dit land vormt voor haar een enorme inspiratiebron vanwege de extremen; hitte, kou, de kokende aarde, de modderpotten, geisers en vulkanen. Lidwina maakte twee reizen om zo IJsland in zowel de zomer als de winter (Noorderlicht) te kunnen ervaren en onderzoeken. Voordat zij naar IJsland reisde, stelde zij zichzelf de vragen: “Wat is IJsland in de kern en in de oorsprong en hoe kan ik dat vertalen in beelden? Hoe beïnvloedt 24 uur duisternis of licht het sociale leven van IJslanders. Kan ik dat terugvinden in hun leven? Hoe lukt het hun toch te overleven onder erbarmelijke omstandigheden?”. De eerste keer was in de zomer toen zij de samen met haar zoon Ties. Hij maakte prachtige foto’s van het landschap. Lidwina maakte vilten sculpturen van wol en paardenharen geïnspireerd door de omgeving. De tweede keer ging ze in de winter en onderzocht ze de mythische IJslandse ‘Edda’. De krijttekeningen die hieruit zijn ontstaan en ook andere werken zoals de vazen van Paardenhaar, maken onderdeel uit van de expositie die tijdens de kunstmanifestatie plaats zal vinden in onze studio aan de Boerenstraat.

De werken sluiten naadloos aan bij het thema van deze manifestatie ‘wat beweegt’. IJsland is immer in beweging en het prachtige werk van Lidwina geeft deze beweging op een subtiele wijze weer in zowel materialiteit als vormgeving.

KUNST

HITTE
Lidwina Charpentier


2013
96 x 193 cm

 

TUSSEN HET LICHT
Lidwina Charpentier


2013
96 x 193 cm

THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING
Lidwina Charpentier

2017

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!